LIVE TEXT | Război în Ucraina. "Azi a fost o zi simbolică", anunță Zelenski după vizita președintelui american

LIVE TEXT | Război în Ucraina. "Azi a fost o zi simbolică", anunță Zelenski după vizita președintelui american

Este a 363-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski s-a adresat luni seară poporului ucrainean căruia i-a transmis care sunt semnificațiile vizitei istorice a președintelui american în Ucraina, chiar cu 3 zile înainte de a se împlini un an de la începerea războiului.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:00 Crimeea este Ucraina, a subliniat un oficial britanic

La 9 ani de la ocupația temporară a teritoriului ucrainean de către Rusia, ministrul britanic de externe James Cleverly a subliniat că Crimeea este parte din Ucraina.

"Astăzi se împlinesc 9 ani de când Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a început asuprirea poporului său. În curând vom marca un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina", a postat Cleverly pe Twitter.

El a mai precizat și că Putin poate pune punct oricând acestui conflict militar prin simpla retragere a trupelor ruse din Ucraina.

UPDATE 04:00 Zi simbolică pentru ucraineni, anunță Zelenski

Volodimir Zelenski s-a adresat luni seară poporului ucrainean căruia i-a transmis care sunt semnificațiile vizitei istorice a președintelui american în Ucraina, chiar cu 3 zile înainte de a se împlini un an de la începerea războiului.

„Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi a unui război pe scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă, din ţara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat, preşedintele Statelor Unite ale Americii, şi discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relaţiile noastre, despre întreaga Europă şi despre democraţia globală. Acesta este un indicator a cât de rezistentă este Ucraina şi cât de importantă este Ucraina pentru lume”, a punctat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul care, ca în fiecare seară, a făcut bilanţul zilei.

Zelenski a specificat și faptul că Ucraina participă acum la deciderea soartei ordinii mondiale, care se bazează pe umanitate, reguli, dar și predictibilitate.

„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate. Iar astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am vorbit, în special, despre cum să facem totul pentru a ne asigura victoria comună în acest an în războiul declanşat de Rusia”, a arătat preşedintele ucrainean, potrivit news.ro .

UPDATE 02:00 China, "foarte îngrijorată" de conflict, îndeamnă la "promovarea dialogului"

China, "foarte îngrijorată" de conflictul din Ucraina care "se intensifică şi chiar scapă de sub control", îndeamnă la "promovarea dialogului", a declarat marţi ministrul chinez de externe, Qin Gang, relatează AFP.

"Vom continua să promovăm dialogul de pace (...) şi să acţionăm împreună cu comunitatea internaţională pentru a promova dialogul şi consultarea, a răspunde preocupărilor tuturor părţilor şi a căuta securitatea comună", a adăugat el în cursul unei conferinţe la Beijing.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce guvernul chinez a dezminţit luni că ia în considerare să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva din Ucraina, aşa cum a afirmat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat că o eventuală livrare de arme de China către Rusia ar constitui o "linie roşie" pentru Uniunea Europeană.

"Facem apel la ţările în cauză să înceteze să mai toarne ulei pe foc cât mai curând posibil, să nu mai dea vina pe China şi să nu mai facă zgomot strigând +Azi Ucraina, mâine Taiwan+", a declarat marţi ministrul chinez de externe, referindu-se la teritoriul revendicat de China.

UPDATE 00:00 Preşedintele Biden a ajuns în Polonia

Preşedintele american Joe Biden a sosit luni seară în Polonia cu trenul din Ucraina, după o vizită-surpriză la Kiev, a informat agenţia de presă poloneză PAP, citată de France Presse.

Joe Biden a sosit în jurul orelor 20.30 (19.30 GMT) la gara Przemysl din sud-estul Poloniei, a precizat PAP, potrivit Agerpres.

Preşedintele american s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri s-au văzut ultima dată la 21 decembrie, în timpul unei deplasări istorice a şefului statului ucrainean la Washington, în cadrul primei sale vizite în străinătate după izbucnirea războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Nu e bine deloc” / Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii după ce starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit